Smo robusti ves čas delali krivico?

Robusta in Arabica sta dve najbolj znani vrsti kave. Prva se večinoma uporablja v komercialne namene, medtem ko drugo najdemo v komercialnih in Specialty vodah. Robusto v Specialty kavnem svetu zelo redko srečamo, morda kdaj v kakšem BLENDU. Pa je res tako slaba da si ne zasluži SINGLE ORIGIN možnosti? V tokratnem blogu raziskujemo pozicijo Robuste v Specialty svetu.

ROBUSTA NA STRANSKEM TIRU

Robusto poznamo kot kavo, ki ima višjo vsebnost kofeina in dokaj neprijetne profile okusa, ki so opisani kot grenki, trpki, po zažgani gumi itd. Je kava, ki je že stoletja postavljena na stranski tir in se ji ne posveča veliko pozornosti. Na trgu jo najdemo z veliko defekti in slabo sprocesirano, tudi lokacije rastišč so veliko slabše kot pri Arabiki. V nasprotju z Arabiko, ki jo že več stoletij vzgajajo, križajo, delajo selekcije in jo tudi veliko bolj natančno procesirajo, odstranjujejo defekte in pazijo na kvaliteto.

robusta
Nasad robuste, brez sence

POVPRAŠEVANJE IN RAZVOJ

Robusta predstavlja okrog 40% svetovne kavne produkcije. Številka je manjša od Arabice predvsem zaradi aromatičnosti. Arabica ima 60% več olj, ki so najpomembnejši dejavnik pri razvoju kompleksnih arom. To se predvsem pozna pri pripravi espressa, kjer lahko na površini kave vidimo izločena olja. Robusta pa ne bo dobila priložnosti za dodaten razvoj in pozornost, ki bi ji omogočila boljše rezultate, vse dokler je mi-potrošniki, ne bomo želeli v ponudbi videti in poskusiti, ji torej dati priložnost. Večje kot bo povpraševanje trga, več zanimanja bodo kmetje in ostali akterji vključeni v proces obdelave kave, izrazili in tudi udejanjili.

green beans
Zelena kavne češnje-Robusta

ZAKAJ PRIMERJATI KONJA IN OSLA

Leta 2010 so ustanovili Q Robusta Program, ki je pričel razvijati jezik in kriterije za ocenjevanje Robuste. V letu 2019 je izšel protokol Fine Robusta Standards and Protocols. Krivično je primerjati Arabico in Robusto saj je to tako kot da bi primerjali osla in konja, oba imata svoje značilnosti, ne moremo rečti da je en slab, drug pa odličen, vsak ima svoje pozitivne in negativne lastnosti. Zaradi klimatskih sprememb postaja vse glasnejša ideja da je potrebno gojiti ustrezno kavo glede na različna območja.

q robusta grader
Protokol za ocenjevanje Robuste

PREDNOSTI ROBUSTE

Robusta je vsekakor bolj robustna kot Arabica, kar pove že njeno ime. Uspeva na nižjih območjih, veliko prej doseže stopnjo zrelosti in prične razvijati kavne češnje (pri Arabikah lahko to traja tudi do 5 let). Njena prednost je tudi v vzdržljivosti, ni tako občutljiva na klimatske spremembe, višja vsebnost kofeina pa deluje kot naravni pesticid. Za pridelavo Robuste je tako potreben manjši vložek, je pa tudi cena na trgu nižja, zaradi česar se manj kmetov odloči na svoje posestvo zasaditi Robusto.

robusta flower
Cvetenje Robuste

KAKO DO BOLJŠE KVALITETE?

Robusta lahko pridobi na kvaliteti in s tem tudi na ceni. Potrebno je motivirati kmete da za njo bolje poskrbijo. Potrebni so boljši pogoji pri sami vzgoji kavovca kot tudi pri kasnejšem procesiranju. Zaradi nizke cene je Robusta velikokrat slabo sprocesirana- ni dovolj posušena, razvije se plesen in s tem tudi slabi, nezaželjeni okusi. Prav tako se zaradi mehanske obdelave pobirajo nezrele češnje, ki poslabšajo kvaliteto.

processing coffee
Kontrolirano procesiranje kave

KAJ LAHKO NAREDIMO MI?

Odločili smo se da želimo popraviti krivico, ki smo jo delali Robusti v preteklih letih in ji želimo pomagati na njeni poti do bolj kvalitetnega okusa kave. Odločili smo se da jo vključimo v svojo ponudbo v obliki BLENDA, hkrati pa jo bomo ponudili tudi kot SINGLE ORIGIN kavo in vam dali možnost da jo sami poskusite in si ustvarite mnenje o njenih, vsekakor drugačnih okusih. Seveda gre za ti. ”Fine Robusto” in ne za komercialni tip Robuste, ki se sicer uporablja v komercialnih kavnih mešanicah in instant kavi.

Fine Robusta= večji povdarek pri gojenju kave, ustrezno procesiranje kave, selekcioniranje kave glede na velikost, barvo, izločitev defektov in ustrezno pakiranje.

Robusta, se vidimo kmalu v naši ponudbi! Mi se že veselimo:)

Vir:

https://perfectdailygrind.com/2019/10/can-fine-robusta-be-considered-quality-coffee/

https://www.coffeeinstitute.org/unveiling-cqis-robusta-standards-at-world-of-coffee-in-berlin/

 

Zapri
Zapri
Košarica (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.Jezik