PRANA KAVA-kaj je to?

Koliko resnično veste o kavi in nejni poti do skodelice? Najverjetneje poznate samo zaključek njene poti in kako izgleda preden jo pripravite. Kava največ časa preživi pri svojem pridelovalcu, ki jo vzgoji, za njo skrbi in na koncu tudi procesira. Prana kava, kaj je to se sprašujete? V tokratnem blog zapisu bomo govorili o procesiranju kave, natančneje o eni od mnogih možnosti procesiranja-pranem procesu.

 

OBIRANJE PLODOV

Specialty kava raste skoraj izključno na visokogorskih območjih tropskih in subtropskih držav. Njena vzgoja in obdelava poteka ročno saj strmine ne dopuščajo mehanske obdelave. Razlog v manualnem delu je tudi doprinos pri kvaliteti kave. Vsaki kavni rastlini se lahko individualno posvetijo in tako je tudi pri obiranju. Kava ne dozori naenkrat. Na enem kavnem grmu lahko vidimo cvetove, zelene češnje, napol zrele češnje in zrele češnje. Obiranje kave je tako večmesečni proces. Zoreti pričnejo pozno jeseni, zorenje pa nato traja vse tja do zgodnjih pomladnih dni.

Pobiranje zrelih češenj (Vir: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSWeD-tynmUh5-uP1Zo6Qlpx61kzVwWJes8-g&usqp=CAU)

LOČEVANJE KAVNEGA ZRNA OD KAVNE ČEŠNJE

Ročno obiranje kave nam zagotovi, da pobiralci poberejo zgolj zrele češnje, ki jih nato procesirajo. Različni procesi zahtevajo različne postopke. Pri pranem procesu kavne češnje takoj po obiranju sperejo in dajo v mlin za izkoščičevanje. Kavna zrna takoj ločijo od kavne češnje, zato da vase ne prevzamejo okusov češnje. Kavna zrna za tem posujejo po površini, ki jo uporabljajo za sušenje. To so lahko ali ti. dvignjene afriške postelje ali pa s kopreno zaščitena tla, kjer poteka sušenje.

Ločevanje kavnega zrna iz kavne češnje (Vir: https://lannafoundation.org/wp-content/uploads/2018/08/IMG_1864.jpg)

PRANA KAVA IN SUŠENJE KAVNIH ZRN

Kavna zrna sušijo nekaj tednov (večinoma 2-3), odvisno od vremena, višine in varietala. Med sušenjem zrna vsak dan ročno obračajo, da sušenje poteka enakomerno in ne pride do defektov. Zrna hkrati tudi prebirajo in izločajo tiste z napakami. Ko je proces sušenja končan in imajo kavna zrna v sebi željeno stopnjo vlažnosti jih razporedijo glede na velikost. Na koncu kavna zrna spravijo iz ovoja (parchement) in jih pripravijo na transport.

Sušenje prane kave (Vir: https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQKkpxZanSBtWeboMJK8TIhsd14jEz91aMJPA&usqp=CAU)

PRANI PROCES IN OKUS

Pri pranem procesu želimo da se izrazi čisti okus kavnega zrna. Kava procesirana na prani način bo nudila transparentne okuse. Nekateri jih opišejo tudi kot bolj sveže in čiste, s povdarjeno noto sadne kisline. V naši ponudbi lahko najdete Kenyo KAMUNYAKA AA, ki je popoln primer prane kave. S svojimi profilom okusa limone, črnega ribeza in pomaranče se nam predstavi kot izredno sveža in sadna kava, pri kateri je njen sadni karakter na prvem mestu. To ni kava pri kateri bi okusili polno telo in sladkost temveč kava, katere sadni karakter je močno izražen tako skozi vonj kot tudi skozi okus. Odlično se obnese kot filter kava ali cold brew. Espresso pa je pravo sadno doživetje, ki morda zahteva že bolj izkušenega pivca Specialty kave ali določeno mero odprtosti za nove okuse.

Transparentni okusi prane kave se lepo izrazijo pri filter pripravi (Vir: https://www.a-la-rox.com/wp-content/uploads/2017/07/Specialty-coffee-film-photography-6.jpg )

Zapri
Zapri
Košarica (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.Jezik