Vzgoja in zorenje kave

Življenje kave se prične tako kot marsikatero drugo; s semenom. Seme najprej klije okrog 60 dni. Za tem vzgajajo krhke sadike v notranjem prostoru, dokler ne zrastejo do potrebne višine(ok. 25cm). Šele takrat jih posadijo v zunanje okolje, kjer se ukoreninijo in pričnejo rasti v grm. Zrastejo lahko vse tja do 6m vendar jih večina kmetov obdrži pri nižji rasti, zaradi lažjega obiranja.

Prvo cvetenje nastopi šele po treh do petih letih, ponekod zaradi višje nadmorske višine, to traja tudi do sedem let. Veliko časa in energije je potrebno vložiti, da pridemo do pokušine prvega pridelka, ki nam bo povedala kaj nam bo kava dala in ali je njen okus sploh primeren za trg. Kava ponavadi cveti v času mokre sezone, takoj po prvih nalivih. Cvetovi so zelo delikatni, dišijo po jasminu in so bele barve.

Cvetovi Arabice so manjši kot cvetovi Canephore. Na drevesu se obdržijo 3-4 dni. Iz oprašenih cvetov se razvijejo češnje, ki zorijo 9-11 mesecev.

Večina podvrst ima na leto eno trgatev, nekatere tudi dve. Češnje dozorijo ko so rumene, oranžne, rdeče ali vijoličaste barve.

Zapri
Zapri
Košarica (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.Jezik