Procesi obdelave kave

Kava ne dozori naenkrat. Dozoreva postopoma, zato jo na kmetijah, kjer želijo zagotoviti kvaliteto, pobirajo ročno in se s tem izognejo nezrelim kavnim jagodam, ki pokvarijo okus.

Ko dozori jo je potrebno spraviti iz češenj, jo posušiti in dostaviti pražarjem širom sveta. Obstaja več tehnik procesiranja kave in vsaka tehnika izvabi iz kavnega zrna drugačen karakter.

Mokri proces(washed) nam zagotovi več kislin torej so bolj izpostavljene citrusne in cvetlične note, telo je lahko. Zrele češnje izstisnejo iz zrna, jih fermentirajo in po končani fermentaciji splaknejo. Za tem jih posušijo na soncu do stopnje ko vsebujejo še 8-12% vlage. Zrna počivajo od meseca do dveh, nato pa jim odstranijo še zadnji ovoj ti. pergament.
Suho mokri proces(natural pulped, semi washed, honey) iz zrn izvabi več sladkobe, okus po zrelem sadju in oreščkih ter malo manj kislin. Tudi pri tem procesu zrna iztisnejo iz češnje in jih posušijo na soncu do stopnje vlage med 8-12%. Zrna nato počivajo mesec do dva, na koncu pa jim odstranijo še ovoj(pergament).

Suhi proces(natural) nam nudi več kompleksnosti sadnih okusov v kavi saj ima polno telo in veliko sladkobe, primerna je tudi za tiste, ki ne marajo dosti kislin. Pri tem procesu zrn ne iztisnejo iz zrelih češenj na začetku procesa. Namesto tega češnja posušijo na 8-12% vlažnost, jih pustijo počivati mesec do dva in jih nato iztisnejo iz češenj.

Zapri
Zapri
Košarica (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.Jezik