Mletje in ekstrakcija kave

Najverjetneje najbolj znana priprava kave, v zadnjih 50. Letih 20. Stoletja, je s pomočjo Esspreso naprave. Esspresso je na kratko; vroča ekstrakcija kave, dosežena s pomočjo pritiska.

Kavo zmeljemo tik preden jo uporabimo, mletje kave nastavimo na fino. Pomembna je uporaba ti. ”temperja”, ki kavo enakomerno stisne v železno košarico(portafilter). Da dosežemo enakomeren pritisk je potrebna vaja. S tem dosežemo, da se voda, ki steče skozi kavo lepo razporedi čez celotno vsebino košarice. Kava je v stiku z vodo zgolj 20-30 sekund, voda je ogreta na 90-96 °C, pritisk pa jo potisne skozi fino železno sito(portafilter). Skozi vse luknjice na situ mora priteči tekočina, kar kaže na enakomerno ekstrakcijo, na ta način iz kave lahko izvabimo vse njene karakteristike. Rezultat je gosta, kremasta tekočina, polnega telesa in izrazitih okusov. Za esspresso so primerne vrste, ki imajo polno telo, okus oreščkov in kakavovca ter lepo zaokroženo sadno kislino. Vedno lahko za nasvet povprašate baristo ali lokalnega pražarja.

Pogosta je kombinacija z mlekom, kjer lahko sami določite koliko ”kavni” ali ”mlečni” napitek želite imeti. V svetu bolje poznan kot Latte Art je lahko prava umetnost, v kateri se večkrat na leto pomerijo najboljše bariste iz celega sveta. Želimo da je vaša izkušnja pri nas popolna, zato skrbno izbrano mleko gladko spenimo in z njim narišemo vedno nov vzorec.

Zapri
Zapri
Košarica (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.Jezik