Brew bar

V Sloveniji manj poznana priprava kave, ki pa po okusu nič ne zaostaja za priljubljenim Esspressom. Brew bar bi lahko razdelili na hladen in topel tip. Pod hladnega spada cold brew, cold drip. Pod vročega spadajo priprave kot so Filter, Gabi, Aeropress, V 60,.. Pri vseh brew načinih lahko naredimo močno ekstrakcijo in jo potem razredčimo, vseeno pa je potrebno narediti uravnoteženo ekstrakcijo.

Cold drip je način pripravljanja kave, ki nam bo vzel največ časa. Zanj bomo potrebovali ti. Kavni stolp ali ”dripper”. Poanta tega načina je da hladna voda kaplja skozi kavo zelo počasi in spotoma pobira okuse. Cold brew bo po okusu lahek in transparenten, najbolje se bo odrezala nežno pražena kava.

Pri pripravi Gabi ali V 60 gre za ekstrakcijo kave, ki se zgodi na način, da  segreta voda počasi steče skozi kavo. Mletje je grobo do srednje grobo, odvisno od stopnje praženosti. Voda je segreta na primerno temperaturo. Uporablja se papirnati filter, ki zadrži olja(diterpen), kar zna omiliti okus kave. Kljub temu pa nam ta priprava ponudi zelo transparenten okus. Izražene so prijetne kisline in sladki toni, ki spominjajo na molaso ali med, seveda odvisno od posamezne kave. Ima lahko telo, velikokrat kdo pripomni, da misli da pije čaj.

Aeropress je popolnoma nov način priprave kave,vredno ga je poskusiti . Obstaja celo svetovno prvenstvo v priprave kave na ta način.  Kava za ta način priprave je večinoma bolj grobo mleta. Pri tej ekstrakciji, zmleto kavo prelijemo z nekaj vroče vode, da ”zacveti”, nato dodamo še preostanek vode in s pomočjo zračnega pritiska izstisnemo kavo iz cilindra. Okus tako pripravljene kave bo imel bolj polno telo kot recimo gabi ali V60, prav tako bodo okusi še bolj izraženi in dolgotrajni na naših brbončicah.

Zapri
Zapri
Košarica (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.Jezik