Barista

Barista

Kot zadnje poglavje priročnika je predstavljena kavna zgodba, ki omogoča, da danes tukaj pijete vašo skodelico kave. Zgodba rečemo zato, ker je proces pridelave kave zelo dolgotrajen postopek, ki zahteva dobro organizacijo, znanje in veliko pridnih rok. Velikokrat pozabimo na sam izvor kave, se ne vprašamo od kod prihaja, kdo jo je obdeloval,negoval in pobiral pridelek, jo spražil in pripravil za pultom.

Zgodba se prične v nam zelo oddaljenih državah kot so Peru, Etiopija, Sumatra, Costa Rica, kjer veliki in majhni kmetje gojijo kavovce. Zagotoviti morajo zemljo, ustrezna gnojila, znati skrbeti za rastlino, imeti trgatev ob pravem času. Tu se zgodba šele dobro prične. Kavo je potrebno nato posušiti in jo ustrezno zapakirati, da ob transportu ne doživi znižanja kvalitete in najti kupce, ki bodo kavo odkupili.

Sedaj pride na vrsto pražar, ki mora naročeno kavo spraviti do svoje pražarne in se o njej informirati. Potrebno je izvedeti recimo kakšno vlažnost imajo, kako trda so zrna in preizkusiti kako se obnašajo ob različnih profilih praženja. Več izkušenj kot pražar ima, lažje določi primeren profil praženja glede na določeno vrsto. Opravi tudi ti. Cupping in preizkusi kako se obnašajo spražene kave. Njegova naloga je tudi ustrezno pakiranje sveže kave, da ta ne izgubi svojih arom in vonjav. Od pražarja roma kava do bariste. Nekateri coffee shopi imajo svoje mikropražarne in tako nudijo samo svojo kavo, medtem ko se drugi zanašajo na ostale pražarje ali mikropražarje in njihovo znanje o praženju. Ne glede na to kako dobro je kava spražena, brez bariste in znanja, ki ga nosi s sabo dobre kave ne bo.

Barista je neke vrste čarovnik, ki vam bo kavo pripravil na raznorazne načine, vsakič pa vas bo presenetila z drugim okusom in tudi izgledom. Izbirate lahko med vročimi in hladnimi pripravami, tistimi s pritiskom ali brez, takšne, ki se namakajo v vodi in takšne skozi katere voda samo steče. Pomembno pa je da barista ve kaj dela. Njihovo znanje mora zajemati poznavanje posameznih kav  in njihovih karakterjev, znati prilagajati mletje glede na željeno pripravo, pravilno in enakomerno potlačiti kavo, pravilno vlivati vodo pri brewanju in še in še bi lahko naštevali. Seveda morajo imeti roko tudi za ti. Latte art, ki vas tolikokrat razveseli pri kavi.

Vsi trije akterji so potrebni, da na koncu do vas pride najbolj uravnotežena, sladka, sadna ali oreščkasta skodelica kave, ki si jo boste zapomnili in želeli poskusiti še kdaj. Tudi vi ste namreč del naše kavne zgodbe. Vaše izkušnje nam bodo pomagale pri nadaljnem razvoju in omogočile, da vas še bolj razvajamo z višjo kvaliteto in širšo ponudbo.