coffee plant

Kava in zdravje

Razbijamo mite o kavi s pomočjo znanstvenih študij, ki so bile opravljene v preteklih desetletjih. Nekatere so nakazale potencial in bodo raziskave nadaljevali, druge že imajo potrjene rezultate in jih lahko s pridom uporabljamo. Preberite kje vse vam lahko pomaga pitje kave, seveda brez dodatkov kot sta sladkor ali mleko.

KOFEIN IN 2 TIPA LJUDI

Za začetek je potrebno poudariti da obstaja 2 tipa ljudi. Prvi tip zlahka metabolizira kofein in se le ta ne zadržuje dolgo v telesu. Po zaužitju kave se počutijo odlično. Drugi tip ljudi težje metabolizira kavo in se posledično v njihovem telesu zadrži dlje časa. Po zaužitju kave lahko občutijo anksioznost ali drugačne negativne učinke. Tem ljudem se ne priporoča uživanja kofeina. Naš članek se nanaša predvsem na ljudi, ki kavo z lahkoto metabolizirajo.

PITJE KAVE VAM LAHKO PODALJŠA ŽIVLJENJE

Se vam zdi ta trditev neverjetna? Kava vsebuje veliko, za življenje pomembnih hranil. Študija iz Harvarda ugotavlja da pivci kave, ki spijejo 2 ali več skodelici kave na dan živijo dlje kot ne-pivci kave. Pri moških se življenje podaljša za 10%, pri ženskah pa celo za 15%. To seveda velja za tiste, ki so splošno zdravi.

filter coffee
filter coffee

KAVA VSEBUJE HRANILA BISTVENEGA POMENA ZA NAŠ ORGANIZEM

Riboflavine (vitamin B2)- Pomembno vloga v metabolizmu za pridobivanje energije in številne druge funkcije v telesu

Niacine (vitamin B3)- Spreminja hrano v energijo. Odgovoren je za zdravje živčnega sistema, dobre prebave in zdrave kože

Folate (vitamin B9)- Rast in presnova celic

Pantotenske kisline (vitamin B5)- Nujne za metaboliziranje maščob, ogljikovih hidratov, aminokislin in alkoholov. Prispeva k manjši utrujenosti in izčrpanosti, pomaga pri rasti in regeneraciji

Mangan– Mikroelement, ki ga najdemo v vseh tkivih. Potreben je za presnovo maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov. Pripomore k normalnemu imunskemu sistemu, regulaciji krvnega sladkorja, prebavi, rasti kosti, obnovi hrustanca. Pomaga tudi pri obrambi oksidacijskega stresa

Kalij– Pomemben za vzdrževanje tekočinskega, elektrolitskega in kislinskega ravnotežja. Zelo pomemben je za živčni sistem, prenos srčnega impulza, krčenje mišic, celično rast, prenos hranil in aktivacijo encimov

Magnezij– Sodeluje v več kot 300 encimskih sistemih, ki poskrbijo za pravilno delovanje našega sistema. Pomaga pri ohranjanju zdravih kosti in zob, delovanju živčnega sistema in pomaga pri normalni tvorbi DNK in RNK

KAVA VSEBUJE ANTIOKSIDANTE

Ko želimo v naše telo vnesti antioksidante najprej pomislimo na jagodičevje, ki je znano po visoki vsebnosti le-teh. Toda nikar ne pozabimo da je kavno zrno znotraj kavne jagode, ki vsebuje visoko koncentracijo pomembnih antioksidantov, kot sta hidrocinamska kislina in polifenol. Manj kot je kava spražena, več bo ohranila pomembnih hranil. Največjo vsebnost antioksidantov pa vnesemo z uživanjem kavne češnje-CASCARA čaj.

KAVA POMAGA PRI POPRAVILU DNA

DNA za popravilo potrebuje klorogensko kislino, ki jo najdemo v sadju in zelenjavi. Posebno visoka koncentracija klorogenske kisline pa je v kavi. Poškodovan DNA lahko vodi k pospešenemu staranju in raku, zato je sprotno popravilo DNA zelo pomembno.

LAHKO ZMANJŠA VNETJA

Kronična stanja se lahko še dodatno poslabšajo zaradi vnetij. Kava nam lahko pomaga tudi pri tem. American Journal of Clinical Nutrition ugotavlja, da pitje večje količine kave ( tudi do 8 skodelic na dan), zmanjša kronična vnetja tudi do 16%. Ta efekt lahko pripišemo visoki vsebnosti antioksidantov. Govora je o kavi brez dodatkov kot sta sladkor in mleko.

black coffee

PITJE KAVE ZMANJŠA TVEGANJE ZA NASTANEK SLADKORNE BOLEZNI TIPA 2

Več različnih študij je odkrilo korelacijo med pitjem kave in preprečevanjem razvoja sladkorne bolezni tipa 2. Študije so izvajali po 4 leta in ugotovili, da so tisti, ki so povečali vnos za še vsaj eno skodelico kave na dan, imeli manj možnosti za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, kot tisti, ki so zmanjšali dnevni vnos kave. Ta ugotovitev seveda velja za pitje kave brez mleka in sladkorja. Pitje kave pa ne bo pomagalo tistim, ki že imajo sladkorno bolezen.

VAS MUČI POVIŠAN PROTIN-PUTIKA?

Tudi pri tem vam kava lahko pomaga. Izvedli so 26 let trajajočo študijo na ženskah, z kofeinsko in brezkofeinsko kavo. Pozitivni rezultati so bili opazni pri obeh. Koristi so občutile tiste ženske, ki so spile 1-3 skodelice kave na dan-22% znižanje vnetij sklepov, medtem ko je pri višjem vnosu kave ( 4 ali več skodelic) ta procent mnogo višji-57% znižanje vnetja, kar je odličen rezultat.

KAVA VAM LAHKO POMAGA TUDI PRI:

KOGNITIVNIH SPOSOBNOSTIH
-Budnosti in osredotočenosti
-Kognitivnih funkcijah
-Lahko zmanjša tveganje za demenco
-Lahko ščiti pred Alzheimerjevo boleznijo
-Zmanjšanje tveganja za Parkinsonovo bolezen in zdravljenje njenih simptomov
-Pomaga pri spominu

rubic cube

MENTALNIH SPOSOBNOSTIH
-Zmanjša tveganje za depresijo
-Lahko zmanjša stres
-Izboljša počutje

PREPREČEVANJU RAKAVIH OBOLENJ
-Zmanjša možnost za raka na prostati
-Zmanjša možnost za raka jetrih
-Varuje pred rakom endomentrije
-Zmanjša možnost za raka na prsih
-Varuje pred kožnim rakom

breast cancer

POMOČ PRI VADBI
-Lahko poveča vzdržljivost med vadbo
-Lahko pomaga pri bolečinah v mišicah po telovadbi
-Pomaga pri ohranjanju mišic

VZDRŽEVANJU ZDRAVE TELESNE TEŽE
-Kava nima veliko kalorij
Zmanjšuje apetit
-Pomaga pri kurjenju maščob

running for health

KARDIOVASKULARNE IN RASPIRATORNE TEŽAVE
-Pomaga ljudem z astmo
-Vodi k boljšemu krvnemu pretoku
-Ščiti pred kardiovaskularnimi boleznimi
-Zmanjša možnost tveganja za erketilno disfunkcijo
-Zmanjša možnost za kap pri ženskah

IZBOLJŠUJE PREBAVNE FUNKCIJE
-Vsebuje topne vlaknine, ki pomagajo pri zdravem črevesju
-Deluje proti zaprtju
-Kava je dobra za zdrave črevesne bakterije
-Zmanjša tveganje za žolčne kamne
-Zmanjša tveganje za ledvične kamne
-Lahko ščiti jetra pred cirozo

OHRANJANJE ZDRAVEGA VIDA
-Pomaga preprečevati poškodbe mrežnice na očesu
-Lahko pomaga pri zmanjšanju možnosti za sivo mreno
-Lahko pomaga ščititi pred krčenjem vek

eyesight

KAKŠNA KAVA JE DOBRA ZA NAŠ ORGANIZEM?

!! Vse zgoraj našteto velja za pitje kave brez dodatkov kot sta sladkor ali mleko. Uživate lahko espresso, turško kavo ali različno pripravljene filter kave ter coldbrew in kavni čaj-CASCARA.  Manj spražena kava, vsebuje več hranilnih snovi, ki so pomembna za zdravo delovanje našega telesa.  Bolj kvalitetno kot je kava bila vzgojena in obdelana ( čista tla in ozračje, brez uporabe pesticidov, nadzorovano sušenje in obdelava in profesionalno spražena in pripravljena), bolj učinkovita bo pri ohranjanju našega zdravja. Vsa Specialty kava prihaja iz visokogorskih območij, kjer je onesnaženje zelo majhno ali ga sploh ni, je ročno obrana na vrhuncu zrelosti in obdelana po najnovejših smernicah za sušenje kave, skratka neoporečna, kar za komercialno pridelano kavi ne moremo rečti.!!

 

NAJBOLJ ZDRAVI NAČINI PRIPRAVE KAVE

Najbolj zdrav način priprave kave je filter kava, z uporabo nebeljenih filter papirjev. Takoj za tem je priprava na french pressu, cold brew, espresso in nazadnje še turška kava, katere največji problem so majhni delci, ki jih zaužijemo. Ena najslabših varjant priprave so različni kavni aparati s kapsulami. V teh aparatih je pravo zbirališče plesni in bakterij, ki jih kasneje zaužijemo. Prav tako instant kava slovi kot ena najmanj zdravih različic iz kavnega sveta in kot odgovorni kavoljubci vam uživanje takšne kave odsvetujemo. Bolje si je vzeti nekaj dodatnih minut pri pripravi kave, vaše telo vam bo hvaležno.

chemex

Viri in dodatna literatura za radovedne:

 

 

Zapri
Zapri
Košarica (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.Jezik