Kava in mlinček

Kava in mlinček

Priprava dobre kave je prava umetnost. Ni dovolj, da imate kvalitetno zrno kave, idealno spraženo in da znate kavo pravilno pripraviti. Veliko je vmesnih korakov, ki lahko okus kave še dodatno oplemenitijo ali pa ga poslabšajo. Mlinček je zgolj eden od njih. V tem blog zapisu se bomo posvetili izbiri in uporabi mlinčka.

Mlinčki včasih

Mlinček za kavo je prisoten na našem prostoru že dlje časa. Zagotovo ste že vsi pri stari mami videli ročne, večinoma lesene ali kovinske, mlinčke. Ti so služili za mletje kave več stoletij, o njihovi ostrini tako ni dvoma, o konsistenci mletja pa vsekakor. Podobna zgodba se ponovi z električnimi mlinčki za domačo uporabo. V Sloveniji je nekaj časa po domovih vladal Iskrin mlinček, ki ga še danes najdemo v marsikaterem domu. Slabost takšnega mlinčka je prežiganje kave in absolutno nekonsistentno mletje.

Mlinček danes

Povdarek na kvaliteti kave v Specialty sceni je pomembno pripomogel k razvoju bolj preciznih mlinčkov. Danes imamo tako na trgu odlične mlinčke za kavarne, kot tudi za domačo uporabo. S kvalitetnim mlinčkom si zagotovimo bolj enakomerno mletje, ki pripomore pri enakomerni ekstrakciji kave. Ostri noži, možnost čiščenja in nastavitve mletja so pomembni detajli pri razvoju mlinčkov.

Zakaj izbrati dober mlinček

Vsaka kava, vsako praženje, kot tudi različne priprave kave, pomenijo različna mletja. Prefino mletje povzroči počasno ekstrakcijo ali jo celo onemogoči, rezultat je lahko grenka in trpka kava, brez arom. Pregrobo mletje povzroči, da voda prehitro steče skozi kavo, rezultat je ponovno grenka kava, brez posebnih okusov ali pa so prisotni celo neprijetni okusi.

Bolj kot je mletje ustrezno, lepše poteče ekstrakcija. Profil okusa je ustrezen pričakovanemu (podoben ali enak tistemu, kar je napisano na embalaži). Primer: Kenya MAGANJO-  črni ribez, ananas, pasijonka, jabolko. V primeru da pri pripravi te kave dobite grenke okuse brez kislin je mletje ali kakšen drug korak pri pripravi neustrezen. Dobro ekstrahirana Kenya MAGANJO bo imela najbolj izražen okus po črnem ribezu, ki ga spremljajo sladke kisline pasijonke, jabolka in ananasa. Note čokolade in oreščkov boste pri takšni kavi iskali zaman, saj to ni njen profil okusa. Gre namreč za izredno sadno in sočno kavo.

Kaj nudimo v HIKOFI?

V naši ponudbi najdete mlinčke različnih cenovnih razredov, kot tudi različnih kvalitet. Za začetnike so primerni osnovni modeli (HARIO Slim Mill), tistim, ki želijo nekaj več priporočamo uporabo HANDGROUND mlinčka. Za profesionalce in navdušence pa so razvili mlinček, ki ga uporabljajo tudi tekmovalci-COMANDANTE.

Comandante mlinček za kavo
Trenutno najboljši ročni mlinček na kavni sceni
Vir: http://www.comandantegrinder.com/index.html#styles

Vabljeni preveriti našo ponudbo tudi v spletni trgovini : https://www.hikofi.eu/product-category/oprema-za-pripravo-kave/

Zapri
Zapri
Košarica (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.Jezik