IZBIRA IN PRIPRAVA KAVE DOMA

Kako si doma pripraviti dobro kavo? (kava doma)

Kava doma? Se vam je že kdaj zgodilo, da ste v kavarni spili odlično kavo, si kupili vrečko te iste kave in potem doma razočaranje? Priprava kave je tudi doma, z nekaj enostavnimi triki, lahko enostavna. V tokratnem blog zapisu bomo govorili na kaj je potrebno biti pozoren pri pripavi kave doma.

 

IZBIRA IN PRIPRAVA KAVE DOMA

Za pripravo kave doma si najprej izberemo način priprave. Bariste v kavarni ali prodajalci kave, vam bodo tako lažje svetovali, katere kave so najbolj primerne glede na željeno pripravo. Okusi se močno razlikujejo. Nekomu najbolj prija doma spiti turško kavo, nekdo drug ima doma espresso aparat, tretji raje posegajo po filter kavi. Seveda so tukaj tudi kave, ki nudijo kremast in čokoladen profil okusa, polno telo. Druge kave nudijo več sadnosti, cvetličnosti in transparentnosti, ti. juicy profil okusa. Slednje se odlično odrežejo kot filter kave, prve pa kot turška in espresso priprava. Seveda je možno tudi obratno, meja pri kavi ni.

Pri izbiri kave vam z veseljem svetujemo

SVEŽE MLETA VS. VNAPREJ MLETA KAVA DOMA

Dejstvo je, da nima vsak pivec kave, doma mlinčka in živcev da bi le to mlel pred pripravo. Seveda vam bomo kavni profesionalci, vedno priporočali mletje kave tik pred pripravo, saj le tako kavi damo možnost da resnično pokaže vse kar nosi v sebi. Vnaprej mleta kava se namreč zelo hitro razdiši, izgubi svoje arome. Dokler je vakuumsko zaprta se arome še nekako zadržijo a ko jo enkrat odpremo pričnejo hitro izginjati. Lahko bi rekli da je največji sovražnik kave zrak-kisik. Enako velja tudi za kavo v zrnju, le da je proces malo počasnejši. Sveže pražena in hkrati sveže mleta kava bo dala najboljše rezultate. Sveže pražena je tista, ki je bila spražena največ dva meseca  nazaj. Za tem prične pospešeno izgubljati svoje aromate. Izbira je vsekakor vaša, odvisna naj bo od tega kakšno kavno izkušnjo želite. Tudi kava doma je lahko odlična izkušnja.

Kava pripravljena za mletje

ČISTOČA IN VZDRŽEVANJE

Za dobro kavo je potrebno imeti tudi čisto opremo. Dobro oprano džezvo, sveže filtre itd. Če uporabljate kafetijero, jo je fino vsake toliko v celoti razstaviti in dobro očistiti, isto velja za espresso aparat. Če ima vaša kava okus po prežganem ali grenkem, so lahko usedline razlog za to. Pri pripravi filter kave je večina pripomočkov narejenih tako, da se ne nabira umazanija (Chemex, Aeropress,..), kar pa ne pomeni da jih nikoli ni potrebno očistiti (vodni kamen).

Kavo vedno pripravljajte s čisto opremo

VODA

Pomembnost vode bi pri pripravi kave morala biti na prvem mestu. Voda predstavlja kar 98% kavne ekstrakcije. Nihče nima identične vode, saj voda še zdaleč ni homogena snov. Nekateri imamo trdo vodo, drugi mehko, le redkokdo ima idealno vodo. Idealna voda pomeni, da ni ne pretrda, ne premehka, ima torej ravno prav pozitivnih trdnih delcev (minerali). Prisotnost neželjenih mineralov nam lahko močno pokvari okus kave. Če želite vedno dobro kavo, ne glede na to ali ste doma ali potujete kje naokrog, vam priporočamo uporabo filtrirane vode. S takšno vodo boste naredili uslugo svojemu organizmu, kavnim aparatom in svojim brbončicam.

Voda predstavlja kar 98% kavne ekstrakcije

Druga pomembna stvar pri vodi je temperatura. Pri večini receptov je idealna temperatura vode, nekje med 87 °C pa vse tja do 94 °C stopinj. Eksperimentirajte s temperaturo vode in poiščite idealno za vaš okus in pripravo. V prihodnjih blogih bomo podrobno opisali predlagane temperature za posamezne priprave.

!!Bodite pozorni na svoj grelec vode (če ga uporabljate), v njem se namreč hitro prične nalagati vodni kamen, ki dela vodo trdo in vpliva na okus kave. Za dobre rezultate ga čim bolj redno čistite!!

OKUŠAJTE IN PRILAGAJAJTE

Glavno vodilo pri pripravi kave je eksperimentiranje in iskanje idealne priprave, glede na vaše preference. Ko najdete kombinacijo, ki vam ugaja jo zapišite. Torej ta kava, takšno mletje, za to pripravo, voda na določenih stopinjah in čas priprave. Kava je igra, ki ima neskončno možnosti. Poigrajte se z njenimi tisočerimi okusi. Naj bo tudi kava doma vedno odličnega okusa.

Vse naše kave in pripomočki so na voljo v spletni trgovini-> https://www.hikofi.eu/trgovina/

če vas zanima bolj znanstven pristop h kavi vas vabimo da obiščete uradno SCAE stran -> https://sca.coffee/

 

Zapri
Zapri
Košarica (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.Jezik