Jemen-skrivnost moka kave 2.del

V prejšnjem delu, smo pisali o tem kako je kava prišla v Jemen in za vedno spremenila njihov način življenja. Evropejci smo se kmalu za tem, preko trgovskih poti, srečali z njo in jo kasneje želeli zase s pomočjo Indije. V tem delu boste izvedeli malce več o tem, kako je Jemen izgubil monopol nad kavo in kaj se na tem območju, z njo dogaja danes.

Zemljevid trgovine s kavo
Kavne poti

JEMEN IN PREVZEM TRGOVINE

Evropejci so pospešeno pričeli vlagati v gojenje kavovca v Indiji. Zelo hitro so prevzeli trgovino s kavo arabskemu svetu. Kavo so raznosili po celem svetu. V obdobju velikih kolonizacij, so kavo pripeljali v praktično vsa subtropska in tropska območja ter tam postavili plantaže. Zahvaljujoč njim se je Coffea Arabica pričela dodatno razvijati, nastalo je veliko novih varietalov, kot so Bourbon, Caturra, Maragogype in mnoge druge.

KAVNE PLANTAŽE

Kava iz Jemna je tako izgubila svoje mesto v kavni trgovini. Iz Indije je prihajala cenejša kava, saj so bile plantaže tam večje in delovna sila skoraj zastonj. Z čezatlantsko trgovino, kava in tudi sužnji pridejo v Južno in Srednjo Ameriko. Kmalu postane glavna pridelovalka kave Brazilija, ki še danes velja za največjo izvoznico kave. Temu je bilo tako zaradi manjših stroškov in sužnjelastništva. Posledice tega trenda trpimo še danes, v obliki nizkokvalitetne kave in cen, zaradi katerih mnogi pridelovalci težko preživijo.

Pridelovalci kave (sužnji) v Braziliji

JEMEN DANES

Jemen se počasi vrača na kavno sceno. Obudili so stare kmetije in poskrbeli za rastišča kavovcev. Nova dognanja pridelave kave, so jim pomagala da so svoj varietal, ločili od ostalih kavnih varietalov. Vsi varietali v Jemnu so potomci etiopijskih varietalov. Ločujejo jih glede na pokrajine med katerimi so najbolj znane Ismaili, Mattari in Hirazi. Manj kvalitetna kava prihaja iz območja Sanani, ki označuje nižjeležeče predele.

Kavne terase značilen za Jemen

PROFIL OKUSA

Vsa kava je suho procesirana, sušena v kavnih češnjah. Temu je tako zaradi naravnih pogojev in pomanjkanja vode. Okus kave iz Jemna je precej klasičen. Veliko in polno telo ter kremast okus po čokoladi. Sadne note niso nekaj, kar bi iskali v kavah iz Jemna. Primerna je za ljubitelje turške kave in espressa ter predvsem tiste, ki v kavi NE želijo prisotnih, močno izraženih sadnih kislin. Trenutno za ugled kave iz Jemna, največ naredijo pridelovalci sami, ki s svojo skrbno pridelavo in procesiranjem, že uspevajo dvigniti cene njihovih kav.

Sušenje kave v Jemnu-naravni proces

Več o zgodovini kave lahko izveste na-> https://sca.coffee/

Zapri
Zapri
Košarica (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.Jezik