Uganda BUKHANAKWA

Iz Ugande smo izbrali zelo prijetno in sladko kavo Bukhanakwa. Varietal SL14 vas bo navdušil  s svojimi okusi, ki spominjajo na Mars čokoladico, limono, limeto in rdeče grozdje. Odlično se obnese kot espresso, turška in moka kava. Za tiste, ki ne marajo veliko sadnih kislin pa jo priporočamo tudi za filter pripravo.

5,50 49,00 

Počisti
    Reset options

Uganda BUKHANAKWA- sladko presenečenje iz Ugande

REGIJA:
Gora Elgon

KMETIJA/MLIN: Wanale mlin

PROCES: Naravni

VIŠINA: 1900-2050 m.n.v.

TRGATEV: Oktober-Januar

VRSTA: SL14

PROFIL OKUSA: Mars čokolada, Limona & Limeta, Rdeče grozdje

UMETNOST PRODUKCIJE:

Češnje poberejo na vrhuncu zrelosti. Po pobiranju se prične proces sortiranja, ki se opravi s pomočjo velikih tankov za vodo. Češnje namočijo v vodo in poberejo samo tiste, ki so najvišje kvalitete. Za tem kavne češnje 12 ur fermentirajo in nato posušijo na ti. dvignjenih afriških posteljah. Kavo sprva sušijo na soncu, proti koncu procesa sušenja pa jih sušijo v senci. Ta proces traja približno 25 dni, odvisno od vremenskih razmer. Iz posušenih kavnih češenj nato izluščijo kavna zrna, jih še enkrat sortirajo in pripravijo za pot.

OPIS REGIJE:

Uganda leži v Jugovzhodnem delu centralne Afrike. Gora Elgon je locirana na meji z Kenyo. Elgon je bil nekoč mogočen vulkan, ki že dolgo ni dejaven. Zaradi njegovega ogromnega vznožja, predvidevajo da je nekoč bil celo višji od Kilimanjara. Danes je Elgon prekrit z bujnim rastjem in naseljen z ljudstvom Bugisu, ki govorijo v svojem dialektu, imenovanem Lugisu. Kavovci rastejo predvsem v višinskem pasu med 1200 in 2200 m.n.v.. Kava, ki raste na tem območju ima zelo dobre pogoje zaradi vulkanske prsti in dobre mere deževja. Področje je znano po kavi že vse od leta 1962. Na gori lahko najdemo veliko kavnih kooperativ, ena najbolj znanih je Bugisu kooperacija.

Lahko vam bo všeč tudi