Sveže

Kakav Colombia CHIGORODO

Pa ga imamo! V naši ponudbi sedaj najdete tudi Specialty kakav iz Kolumbije. Izredno kremast in aromatičen, sladkan s stevio. Privoščite si napitek bogov. Oboževali ga bodo tudi otroci.

8,50 

Specialty kakav! Uživajte v skodelici kremnega in aromatičnega kakava. Všeč bo tudi najmlajšim, saj je dodana optimalna količina sladila stevia. Količine so omejene.

REGIJA: Chigorodo, Antioquia

KMETIJA/MLIN: Združenje Acefuver

PROCES: Naravni + fermentacija

TRGATEV: November-Februar

VRSTA: Trinitario

UMETNOST PRODUKCIJE:

Zrele kakavove stroke odprejo in iz njih poberejo samo zdrava zrna. Naslednji korak je fermentacija v lesenih sodih. Prvih 48 ur, sodov ki so neprodušno zaprti, ne premikajo. Naslednjih 5 dni, sod vsakih 12 ur pretresejo. Fermentacija tako poteka teden dni ali cca. 168 ur. Tudi kakavova zrna sušijo na ti. afriških posteljah, na soncu. Sušenje traja med 4-5 dni, odvisno od stopnje vlažnosti v zraku. Naslednji korak je praženje. Način praženja, se tako kot pri kavi, razlikuje glede na variatale. Praženje zrna še dodatno posuši in ubije morebitne bakterije. Naslednji korak je luščenje zrn, ki poteka ročno ali mehansko. Zrna razlomijo in zmeljejo na velikost 20 mikronov. Kakav je tekoč in potrebno je še en proces- ”tampering”. Gre za suho praženje kakava pri katerem se ločita suha snov in maščobe. Kakavovo maslo uporabijo kasneje pri izdelavi čokolade. Kakavovemu prahu primešajo ali mleko v prahu ali sladkor, v našem primeru stevio, ki omogoča da se kakav lepše stopi v vodi ali mlečnih napitkih.

OPIS REGIJE:

Antioquia je zelo ruralen predel Kolumbije, najbližje mesto je Chigorodo. Acefuver je združenje, ki pomaga majhnim pridelovalcem kakava prodati in procesirati njihov izdelek. Pridelovalci so indogena ljudstva, afro-Kolumbijski prebivalci in najrazličnejši prebežniki, ki jih ogrožajo gverilci in so zaradi njih morali zapustiti svoja izvorna mesta. V združenju Acefuver je več kot 230 majhnih pridelovalcev, ki svoje produkte pripeljejo na eno večjo kmetijo, kjer se vse procesira in tudi praži, zmelje.

*Pakiranje je 200g, v papirnati embalaži.

Pakiranje

200g