Sveže

Guatemala BLUE AYARZA

Guatemala BLUE AYARZA je primerna za pivce kave, ki ne iščejo sadnih kislin ampak želijo kremasto kavo, s sladkim pookusom. Posebnost te Guatemale je veliko in polno kremasto telo, z zelo nežnim pridihom jagode.

5,40 47,00 

Počisti
    Reset options

Guatemala BLUE AYARZA ima manj izražene kisline. V ustih je polnega telesa, s prijetno kremasto strukturo in finim sladkim pookusom.

REGIJA: Santa Rosa

KMETIJA/MLIN: Več različnih majhnih kmetij

PROCES: Medeni rdeči

VIŠINA: 1400-2000 m.n.v.

TRGATEV: December-April

VRSTA: Catuai, Anacafe14, Pache, Bourbon, San Ramon

PROFIL OKUSA: Sadje in oreščki, Jagodni preliv, Musliji

UMETNOST PRODUKCIJE:

Medeni proces zahteva veliko znanja pri procesiranju. Kavno poberejo za vrhuncem trgatve, s tem zagotovijo da mlin dobi zgolj češnje iz najvišjih predelov, ki se nahajajo nad 1500 m.n.v. Do mlina kavo pripeljejo majhni kmetje. Večinoma nosijo lasten pridelek, v majhnih količinah. Eden takšnih pridelovalcev je tudi Manuel Martinez (66), ki je nasledil kmetijo kave od svojega očeta. S pomočjo sodelovanja z mlinom je razširil svoje znanje o kavi, izboljšal produkcijo kave in s tem poskrbel za boljše pogoje življenja svoje družine. Majhni kmetje kot je on, prinašajo svoj pridelek na skupni mlin. Prinešeno kavo nato pustijo v vrečah, kjer preko noči fermentira, s čimer dosežejo dodatno kompleksnost in sladkost. Naslednji dan kavna zrna izkoščičijo in jih pričnejo sušiti. Uporabljajo poseben suhi izkoščičevalec, pri katerem na kavnem zrnu ostane več sladke sluzi. Po sušenju kavna zrna še enkrat preberejo in pripravijo za pot okoli sveta.

OPIS REGIJE:

Regija Ayarza je posebna zaradi svojih dramatičnih pokrajin, kot tudi zaradi ledeno hladne vode iz Lagune Ayarza in Azul. Jezero je nastalo ko sta se zrušila dva vulkana in je nastal krater. Regija ima zaradi naravnih danosti ogromen potencial za pridelavo kavo, ki še niti približno ni izkoriščen. Nekaj letno sodelovanje domačinov s tujci že pričenja kazati sadove trdega dela, v obliki bolj rafiniranih okusov kave in višje kvalitete. Konstantno se izboljšuje tudi kvaliteta življenja lokalnih pridelovacev kave. Komaj čakamo da bomo lahko poskusili rezultate njihovega sodelovanja v prihodnosti.

Lahko vam bo všeč tudi