Gesha ali Geisha-zgodba o vzponu kave

Gesha! Kaj je to? Gre za japonske geishe? Ne. Gre za nekaj kar obstaja na Japonskem in je povezano z njihovo kulturo? Tudi ne. Zakaj torej ime Gesha ali Geisha in kaj je to v kavnem svetu?

 

Vsaka zadeva ima svoj vrh in vrh pri kavi je to trenutno varietal Gesha. Delikatna in večplastna kot institucija gejše na Japonskem. Nekateri jo imenujejo  Geisha,  vendar je njeno ime že od njenega odkritja Gesha.  Naj vam predstavimo njen vzpon do samega vrha.

Kava je sadež

Vsa kava sveta izvira iz Etiopije, matere človeštva in kave. Nič drugače ni z varietalom, ki je trenutno najbolj opevan, v Specialty kavni sceni. Zadnjih 15 let najbolj slovijo Geshe iz Paname, le-te dosegajo na tekmovanjih najvišje ocene in tudi daleč najvišje cene. So nosilke prihodnosti kavne kulture in našega dojemanja kavnega zrna. Kažejo nam potencial kave kot sadeža, ki ga s skrbno pridelavo in predelavo, pretopimo v omamno dobro pijačo.

Čudovite Gesha kavne češnje

Odkritje Gesha varietala

Njena zgodba se prične leta 1931, blizu kraja Gesha v Etiopiji. Britanski botanisiti so nabrali nekaj kavnih zrn. Poimenovali so jih Gesha in tako se prične njena pot. Najprej je potovala v Kenyo, Ugando in Tanzanijo, kjer za njo ni bilo posebnega interesa. Iz Tanzanije so nekaj zrn poslali v Costa Rico (inštitut CATIE), kjer je ena največjih zbirk kavnih varietalov na svetu! Tam ostane nekaj časa, dokler je leta 1963 ne prinesejo v Panamo.

Sprehod skozi CATIE

Gesha prispe v Panamo

V 60-ih so se kavni pridelovalci borili z različnimi boleznimi te rastline, najbolj pa jih je pestila ti. listna rja. Iskali so varietale, ki bi bili čim bolj odporni. Gesho so hitro odpikali, saj je kljub svoji odpornosti, imela zelo nizko rodnost in ni bila dobičkonosna pri masovni pridelavi kave. Na njo so praktično pozabili, kljub temu pa se je varietal ohranil v Panami, kjer so ga kmetje občasno zasajali.

https://www.flickr.com/photos/44393503@N07/4080658302/

Slava zaradi kvalitete

Gesha je morala na svoje mesto v kavni sceni še malo počakati. Čakala je vse do leta 2004, ko so jo predstavili na tekmovanju Best of Panama. S svojimi izjemnimi notami cvetlic, jasno izraženimi okusi in kompleksnostjo le-teh, je udeležence pustila brez besed in popolnoma očarala. Vse od takrat, jo redno srečujemo kot zmagovalko na različnih kavnih tekmovanjih.

Vsako leto se v Panami pomerijo najboljši pridelovalci kave

Kje se Gesha počuti odlično?

Njeni najboljši prijatelji so višja nadmorska višina in posebni vremenski pogoji, ki veljajo za Panamo. Panama je namreč prav poseben kraj, po sredini države poteka hribovito območje (višine do 3475m), ki jo razdeli na dve zelo različni pokrajini. Na eni strani meji na Pacifik, ki nosi hladnejše zračne mase, na drugi pa meji na toplo Karibsko morje. Padavine so pogostejše na strani, ki meji na Karibsko morje, zato večino kavnih kmetij najdemo tukaj. Tudi Volcán, od koder prihaja Gesha iz naše ponudbe.

Geografski prikaz Paname

”Michelinke” med kavami 94+

Tropsko podnebje, obilne padavine, vulkanska prst in nadmorska višina tvorijo, idelane pogoje za vzgojo varietala Gesha.  Potrebno je bilo osvojiti tudi ogromno znanja, ki se iz leta v leto izboljšuje in prinaša še boljše rezultate. Zaradi nizke rodnosti, je ni mogoče pridelati veliko, kar jo naredi še bolj iskano. Ocene se že leta  gibajo med 94-98 točk, kar spada v sam vrh. Letos je padla rekordna cena in ocena 98, dobila jo je Elida estate, z naravno procesirano Gesho. Družina Lamastus je kar se tiče Geshe, že par let na samem vrhu. (Več si lahko preberete tukaj-> https://www.coffeereview.com/review/elida-estate-geisha-green-tip-natural/  ) Njihove kave je poskusila tudi naša ekipa in resnično so svet zase.

Družina Lamastus, prvaki med pridelovalci kav

Prvakinja šoka in presenečenja- Gesha Perci

V želji da našim gostom ponudimo le najboljše, smo kar nekaj časa iskali Gesho, ki bi nas presenetila in z veseljem povemo da smo jo našli. Kmalu jo bomo dodali v našo ponudbo in jo ponudili tudi v spletni trgovini. Na voljo bo zgolj kot 100g pakiranje, saj je zaradi svoje redkosti to pravo črno zlatoGesha Perci iz Volcána, je že z nami, lahko je tudi z vami ♥

Na voljo v naši spletni trgovini-LIMITED EDITION-> https://www.hikofi.eu/izdelek/kava-panama-perci-gesha/

 

 

 

Pri pisanju članka smo si pomagali z:
– https://standartmag.com/  št.3
– https://en.wikipedia.org/wiki/Panama

Zapri
Zapri
Košarica (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.Jezik