honey processed coffee

MEDENI PROCES-3 stopnje

Kavo lahko procesiramo na različne načine. Najbolj znani so naravni, prani in medeni proces. Medeni proces je nekje vmes med pranim in naravnim procesom. V tokratnem blogu vam bomo povedali več o medenem procesu in različnih variacijah le tega.

Medeno procesirana kava se prične od ostalih razlikovati po obiranju. Po obiranju gre v ti. ”mulcher”, v katerem kavno zrno iztisnejo iz kavne češnje. Na kavnem zrnu pustijo sluz (mucilage). Koliko sluzi pustijo na zrnu bo določalo ali je to svetel ali temnejši medeni proces. Več kot je sluzi, bolj gre okus proti naravnemu procesu, manj kot je je, bolj gre v smer pranega procesa.

Rumeni medeni proces

Pri rumenem medenem procesu, pustijo na kavnem zrnu najmanj sluzi (mucilage). Zrno nato pod vsakodnevnim nadzrom sušijo na dvignjenih afriških posteljah, kjer jih vsakodnevno obračajo in izločajo defekte. Ko pride stopnja vlage do zastavljenih vrednosti, zrna spravijo še iz ovojnice (parchment). Tako procesirano kavno zrno bo imelo najbolj transparenten okus med vsemi medenimi procesi.

yellow honey coffee
Rumeni medeni proces. Na sliki je prikazano razporejanje kave po afriških posteljah, kjer se suši. (Vir: perfectdailygrind)

Rdeči medeni poces

Pri rdečem medenem procesu, pustijo na kavnem zrnu srednje veliko sluzi (mucilage). Kavna zrna v času sušenja absorbirajo sladkorje, ki jih najdemo znotraj sluzi, tako da bo tako procesirana kava imela večjo stopnjo sladkorjev, bo bolj sladka, okus pa bo malce manj transparenten kot pri rumenem medenem procesu.

red honey coffee
Rdeči medeni proces. Rdeča barva je barva posušene sladke sluzi. ( Vir:lencafarms)

Črni medeni proces

Pri črnem medenem procesu ostane na kavnem zrnu sladke največ sluzi (mucilage). Tako procesirana kava potrebuje največ nadzora saj lahko hitro pride do plesni ali ostalih defektov. Črni medeni proces bo od vseh medenih procesov, nudil najbolj polno telo, sladkost in prijetne sadne kisline.

black honey coffee
Črni medeni proces pri katerem na kavnem zrnu ostane največ sladke sluzi. Temna barva je pusešna sluz. (vir:genuineoriginblog)

Ste že poskusili medeno procesirano kavo? V naši ponudbi je bilo vmes že več na tak način procesiranih kav. Medeni proces je še nekaj let nazaj veljal za pravo čudo sedaj pa je že postal stalnica med specialty kavami.

Več o pranem in naravnem procesu, ki ju omenjamo tudi tukaj, lahko prebrete v blog zapisih-> 1. NARAVNI PROCES 2.PRANI PROCES

Close
Close
Cart (0)

No products in the cart. No products in the cart.Language