Dajte mi najboljšo kavo! 2. del

…v prejšnjem delu smo pričeli razkrivati tančice različnih okusov, tako pri ljudeh, kot tudi pri kavi. V tem delu bomo povedali več o dejavnikih, ki vplivajo na razvoj okusov pri kavi. Pojasnili bomo tudi zakaj najboljša kava ne obstaja.

Procesi sušenja kave

Kava je na začetku določena z varietalom in krajem, kjer je zasajena. Po obiranju pridemo do procesiranje kave, ki ekstremno vpliva na to, kako se bodo okusi izrazili. Gre za transparentnost, intenziteto in seveda okuse, ki jih lahko zaznamo. Bolj kot je neka kava kvalitetna, bolj intenziven bo okus in tudi določanje profila okusa bo lažje, saj so note zelo transparentno izražene. Tisti, ki imajo radi kave z manj telesa, bodo vsekakor posegli po pranih, pol pranih in medenih procesih. Tisti, ki imate radi telo, večinoma iščete naravne procese, različne fermentacije in temne medene procese.

 

Dekonstrukcija zrele kavne češnje

Praženje kave

Nismo pozabili na praženje. Delo pražarja je zelo pomemben člen v predelavi kave. Ravno on bo namreč v slabih 15 minutah, skušal kavo spražiti tako, da bo najlepše izrazila svojo vsebino. Praženje je zelo subjektiven proces. Kava bo spražena glede na osebne preference pražarne. Zato se je pred okušanjem kave pametno pozanimati o filozofiji pražarne. Dark roast bo sicer vedno prekril sadne note in predrugačil sadne sladkorje v karamelni okus, kar pa ni naš cilj. Naš cilj je iz kave izvabiti najboljše kar se v zrnu skriva, ne pa prekriti s premočnim praženjem.

Različne stopnje praženja, za različne okuse

Različnost

Primer; Kava iz iste kmetije, enak varietal, enako procesirani in potem različno spraženi. Rezultat? Dva popolnoma različna profila okusov. Dajte isto kavo različnim pražarjem in rezultati se bodo gotovo razlikovali, tako kot tudi naši okusi. Dejavnikov za različnost je seveda še mnogo več…na njen okus vpliva tudi kako dolgo je skladiščena in pod kakšnimi pogoji, koliko vlage ima zeleno zrno. Tudi spražena kava spreminja svoj okus. Žive snovi pač ni mogoče skalupirati na stotinko natančno.

Cupping- profesionalno okušanje kave

Najboljšo kavo si določite sami

Najboljša kava? Menimo da je ni. Okusi so si enostavno preveč različni, da bi lahko suvereno določili neko kavo, za najboljšo. Cena kave ni pokazatelj njenega okusa.  Najdražje ne pomeni najboljše in najboljše je individualna kategorija. Odprite svoje brbončice okusom in enostavno okušajte.  Pozabite vse kar ste do sedaj slišali o kavi iz starega sveta ideologij. V širnem novem svetu kavnih okusov, boste zagotovo našli tistega, ki se najbolje združi z vašim karakterjem . Katera je torej najboljša? Tista, katera vi rečete da je VAM najboljša in vam polepša vsak dan.

Mogoče je naša najljubša tudi vaša najljubša!

Vas zanima več o kavi? Obiščite uradno stran za Specialty kavo-> https://sca.coffee/

Je tvoja najljubša kava naša? Naroči jo tukaj https://www.hikofi.eu/trgovina/

Zapri
Zapri
Košarica (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.Jezik