”Dajte mi najboljšo kavo!”- 1.del

 

Gre za stavek, ki ga v naši kavarni slišimo pogosto, mogoče celo prepogosto. Odločili smo se da tej temi namenimo par besed in vam razložimo zakaj, po našem mnenju, univerzalna najboljša kava ne obstaja in zakaj na kavo hoditi z odprtim umom. Kaj je to najboljša kava in ali sploh obstaja?

Različnost ljudi in zakaj najboljša kava ne obstaja

Ljudje smo si različni in prav tako je z kavami. Na razvoj našega karakterja vpliva mnogo dejavnikov, od našega otroštva pa vse tja do konca življenja. Lahko bi rekli, da se do konca življenja spreminjamo. In tako je tudi z kavo. Dokler se njena pot ne konča v naših prebavilih je to živa snov, ki ima možnost spremembe, možnost postati nekaj novega.

Različni varietali, različne velikosti, različne barve (Vir: https://cdn.shopify.com/s/files/1/0277/8309/files/size_66bb1b4c-13b4-4ac1-98e9-88b5268a4e58.jpg?306 )

Prostorska določenost kave

Kava raste v različnih državah tropskega in subtropskega pasa in jo najdemo v večini držav, kjer so primerni pogoji. Višjekvalitetna kava brez izjeme raste v višjeležečih, bolj hladnih predelih tropov, kjer ima več časa za razvoj arom in okusa. Tukaj že lahko pričnemo razpredati ali nekomu bolj odgovarjajo kave iz kontinenta Južne Amerike ali naprimer afriške kave. Ne pozabite, okusi se razlikujejo in to ni pokazatelj da je nekaj boljše ali slabše.

Spoznaj kavo

Kave, ki rastejo v enaki državi vendar na različnih področjih imajo zaradi vremenskih vplivov, rastlinskega okolja in lege drugačne okuse. Še dodatno na to vplivajo različni varietali, ki nosijo vsak svoje karakteristike. Te karakteristike se bodo v različnih okoljih, različno izrazile. Naprimer, nekje se lahko bolj izrazijo sadne note varietala, drugje malo manj in intenzivnost ni tako močna. Ne pozabite ljudje smo si različni, nekomu odgovarja več sadnih kislin v kavi, drugemu manj, nekateri jih sploh ne želijo okusiti. (Več o kavovcu si lahko preberete v tem blog zapisu : https://www.hikofi.eu/blog/kje-raste-kava-in-kdo-skrbi-za-njo-where-is-coffee-growing-and-who-does-it/ )

HI KO FI kava-različne države, regije, varietali in okusi

Spremembe

To je šele začetek vpliva na okus. Pomembno je tudi kako je kava zorela, koliko mineralov in drugih primesi je prst imela, ali je bilo bolj deževno ali sončno leto…skratka tisoč in ena stvar, ki vpliva na okus kave. Zato vedno dobivamo drugačne pošiljke kav. Tudi če naročimo iz iste kmetije, enak varietal kot prejšne leto, procesiran na enak način, okus ne bo identičen.

Se nadaljuje…

Zapri
Zapri
Košarica (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.Jezik