BREZKOFEINSKA SPECIALTY KAVA

Brezkofeinska kava ali decaf kava je na trgu že kar nekaj časa. Znano je, da pivci kave s kofeinom, ne posegajo po brezkofeinski kavi. Le-ta ima namreč zaradi procesa dekofeinizacije zelo specifičen okus, ki nima ravno velike povezave z okusom kave. Brezkofeinska kava je tako velikokrat potisnjena na stran, degradirana in nasploh nepriljubljena. Kavna zgodba pa se zadnja leta razvija in tako je tudi z brezkofeinsko kavo. Eden novejših procesov je dekofeinizacija s pomočjo sladkornega trsa, ki premika meje okusov pri brezkofeinski kavi.

Brezkofeinska kava

Kaj je to brezkofeinska kava in kako pridemo do nje? Klasični proces dekofeinizacije poskrbi, za odstranitev 99,9% kofeina iz kavnega zrna. Oprana kavna zrna najprej namočijo v vodi, da jih zmehčajo, za tem pa jih parijo, da jim odprejo pore. Tako obdelanim zrnom dodajo naravna ali kemična topila, ki iz kavnega zrna potegnejo kofein. Rezultat je kava brez kofeina ter spremenjen izgled in okus kavnega zrna, ki je veliko manj kompleksen. Eden bolj znanih procesov je z dodajanjem CO2.

dekofeinizacija/brezkofeinska kava
Proces klasične dekofeinizacije z CO2 (Vir: https://www.belco.fr/green-coffee-article.php?article=473)

Brezkofeinska Specialty kava

V svetu Specialty kave je inovacija glavno vodilo. Napredek je viden pri tehnoloških inovacijah kar se tiče priprave kave (espresso aparat, nove tehnike filter kave, boljši mlinčki za kavo, itd.), pri praženju kave (nove pražilke, software programi, itd.) in tudi na kavnih kmetijah (novi varietali, novi procesi,..). Osnova vsake dobre kave je surova kava in njena obdelava. Ne obstajajo posebne sorte/varietali, ki bi bili brez kofeina. Vsaka kava ima v sebi naravno prisoten kofein. Za brezkofeinsko kavo lahko uporabimo vsako kavo, ki jo obdelamo šele po obiranju. Obdelava pri kateri kavi odpremo pore, je krivec za spremenjen okus kave saj s tem na plano izpustimo tudi eterična olja, ki jih kava nosi v sebi in ji dajo specifičen okus.

Dekofeinizacija in sladkorni trs

Okus je pri kavi zelo pomemben faktor, sploh pri pivcih espressa in filter kave. V Specialty kavni sceni so tako naredili korak naprej in spremenili proces dekofeinizacije. Posebna zgodba prihaja iz Kolumbije, kjer rasteta tako kava, kot tudi sladkorni trs. Proces se prične s fermentacijo melase, pridobljene iz sladkornega trsa, kjer se ustvari etanol. Tako pridobljen etanol zmešajo z ocetno kislino, rezultat pa je etil acetat.

Dekofeinizacija

Kavna zrna takoj po obiranju izluščijo iz kavne češnje in operejo. Za tem jih namočijo v vodo in dajo pod paro, ki zvišata vsebnost vlažnosti in zrno napihneta, mu odpreta pore. Zrnom nato dodajo etil acetat, ki uniči kofein. Zrna za tem očistijo z vodo in paro, da v celoti odstranijo etil acetat. Za tem zrna posušijo na stopnjo vlažnosti pred procesom obdelave.

sugar cane decaffeination
Dekofeinizacija s pomočjo sladkornega trsa (Vir: https://images.cafeimports.com/Sugarcane_EA_Decaf_Diagram_web-5.png)

Posebnosti brezkofeinske kave

Posebnost te metode je da kavna zrna niso podvržena preveliki vročini ali pritisku, ki bi poškodovala celično steno zelenega zrna. Rezultat je veliko bolj okusna kava in lepše izražen okus. Opozoriti pa moramo, da ima vsaka brezkofeinska kava zaradi procesa dekofeinizacije, krajše obdobje svežine in jo je dobro čim prej porabiti. To velja tako za zeleno, kot tudi praženo kavo. Zaradi odprtih por, olja pričnejo prej prodirati skozi povrhnjico, zato takšna kava izgleda ”mastna”.

decaf vs regular coffee
Primerjava praženih kavnih zrn. ”Mastna” so decaf (Vir: https://theydiffer.com/wp-content/uploads/2016/01/Roasted-coffee-beans.jpg)

V naši ponudbi trenutno najdete brezkofeinsko kavo iz Kolumbije-> CAUCA EL CASCABEL. Uživali boste lahko v okusih čokolade, rdečega ribeza in limete. Poskusite jo in spoznajte nove dimenzije okusov pri brezkofeinski kavi.

Zapri
Zapri
Košarica (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.Jezik