Zakaj Specialty kava?

Specialty kava je sinonim za kvaliteto. Kvaliteto v vseh pogledih. Gre za kavo, ki ima ti. sledljivost, kar pomeni, da lahko izvemo na kateri kmetiji je bila vzgojena, pod kakšnimi pogoji je rastla, kdaj je bila obrana. Kdaj in kako posušena(procesirana), vemo kako dolgo je bila v skladišču in potovala do pražarn. Pražarna je naslednja, ki zagotavlja kvalitetno praženje, sledljivost o profilu, datumu praženja. Zadnji ste na vrsti vi ali barista. Z izbrano kavo si lahko pripravite napitek po vaših željah in uživate v njenih okusih.

 

Najkvalitetnejša zrna rastejo na višjih nadmorskih višinah

Okusi so pri Specialty kavi bolj izraženi zaradi večih dejavnikov. Vsekakor je pomembna svežina tako svežega, kot praženega zrna. Dobro je imeti eden varietal Arabica kave ali uravnotežen Blend z znanimi Arabica varietali. Ne vem če veste, vendar isti varietal kave, na različnih kmetijah pomeni drugačen okus. Bolj narazen kot sta geografsko lokaciji, bolj različni so okusi. Kmetje so v zadnjih nekaj desetletjih pridobili novo znanje o vzgoji kavovca in s tem neizmerno dvignili kvaliteto Arabica kave. Najkvalitetnejša zrna rastejo na višjih nadmorskih višinah, kar povzroči počasnejšo rast.  Manjši pridelek vendar več časa, da kavno zrno v sebi zbere aromate, ki jih vsi tako cenimo. Kave so pobrane ročno, s tem dosežejo da je kavna češnja pobrana ko je popolnoma zrela. Ta kave so ocenjene z 80+ oceno.

 

Cupping

Svoj čas si vzamejo tudi pražarne, ki najprej poiščejo kmetijo ali zadruge, sledijo aktualnim ponudbam in naposled naročijo vzorce kav. Te potem testno spražijo, naredijo cupping in izberejo tiste kave, ki ustrezajo njihovi viziji palete okusov. Šele nato se naročijo večje količine neke kave in na vrsto pride izpopolnjevanje idealnega profila praženja za posamezen varietal, kar ponovno vzame svoj čas.

 

Hitrost ni bistvenega pomena

Kot vidite pri Specialty kavi hitrost ni bistvenega pomena. Vsi udeleženi v procesu enega kavnega zrna se tega zelo dobro zavedajo in ne prehitevajo dogodkov. Tudi ko si doma pripravljamo Specialty kavo od nas zahteva določeno mero časa, mirnosti in koncentracije. Za dobro jutro je to dokazano čudovita rutina, ki nam pomaga priti v fokus za nadaljevanje dneva, hkrati pa si pripravimo še okusno kavo.

Zapri
Zapri
Košarica (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.



Jezik